Wednesday, May 30, 2012

Trip to Pulau Pangkor Part 1

Selepas tonton movie Eat Pray Love dalam my entry before...tetibe kan saye dapat satu idea...dan perasaan serta keinginan semakin membuak-buak...saye teringin nak travel or join any trip like Julia...
Feel the foods...cultures...and environment...somewhere...some interesting place would be nice...
So saye teringat akan one of my colleague yang penah wat keje giler going somewhrere...to an island alone...same goes to Julia in that movie...but within 2 days 1 night only...the island is Pulau Pangkor...

And after that saye pun mule lah plan nak pegi ke sana...but of course not alone...i'm not that brave girl...
saye plan nak pegi wif my little sis...juz pegi during weekends...keje giler ke?nope...yang penting dapat izin from mak ayah and my love one...huhuhu

First of all saye mule survey online...then tanye my friend...after that booking resort...walaaaa
Pulau Pangkor!!! wait for me okay!!!!

Kami berdua bertolak naik bas Plusliner dengan tambang rm24+ each...so over all for two person pegi dan balik is rm99+...almost rm100 kan...bertolak jam 830 pagi from Puduraya on 26 mei 2012...
actually and honestly...saye belum pernah berkesempatan untuk berjalan-jalan or bercuti di area negeri Perak sebelum ni...totally my first time...ikutkan waktu perjalanan sepatutnya dalam 4 jam sudah sampai..but that bas banyak singgah at other bus stop untuk turunkan penumpang...finally we reached Lumut aorund 130 pm...
so it takes 5 hours to go to Lumut from KL kan...


Yang beshnya jeti untuk menaiki feir ke Pulau Pangkor memang sangat dekat dengan bus stand Lumut...juz jalan and melintas sikit jer...sampaila ke jeti...beli tiket rm10 per person untuk pergi balik...murah kan...so overall rm20 for our ferry tickets....perjalanan to Pangkor menaiki feri juz around 30 minutes...and saye memang betul-betul tertidur...penat rasenye...fuhhhh

Tak perlu risau langsung tentang transport to resort or tempat penginapan..sampai saje @ jeti Pangkor...banyak pilihan transport yang menanti...anda boleh sewa motor or kereta...but orang macam saye of course akan pilih naik teksi (dalam bentuk mini van yang berwarna pink)...hehehe....so kiut kan...rm15 sewa untuk sebuah teksi tu...


Dan kami check in dalam jam 330 petang....kami stay @ Pangkor Indah Beach Resort dengan harga rm110...lepak at bilik dulu...penat kan...sangat penat then boleh lak kami tetido sekejap dengan tv terpasang...so the story to be continued...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...