Thursday, June 21, 2012

Pengajaran Yang Mendewasakan

Wahh tajuk entri yang cukup 'maut' rasenye...bak kata pepatah pengajaran itu mendewasakan kita semua...lantas memberi pengajaran dan iktibar agar tidak berulang kesilapan dan kesalahan yang telah dan pernah dilakukan...

Tanggal 10 Jun 2012 yang lalu...sedang aku khusyuk dan asyik ber'blogwalking'...tetibe muncul satu link yang ditinggalkan oleh seorang yang bernama Maya..kononnya dah follow aku and ask me to follow her back...so kononnya sebagai orang yang baik hati aku pun klik link yang ditinggalkan oleh si Maya ni...kemudian muncul pula website oleh Encik Google yang selama baik hati dengan aku kan coz aku register blogspot gune yahoo tapi die tak mare pun selama ni...tapi................


Panjang kan tapi aku kat atas nun...aku pun pelik nape lak petang tu Encik Google keluarkan arahan untuk aku tukar emel yahoo aku kepada gmail yang you all pun tahu anak kesayangan kepada Encik Google...aku pun memang terpengaruh laa kan...sebab dulu pernah muncul isu untuk blogger tukar kepada emel gmail jika mahu blog kesayangan mereka tidak hilang dimakan oleh Encik Google...dan aku pasrah pada petang itu...

Aku cuba turuti kehendak dan arahan Encik Google agar register account gmail yang baru..bermulalah sebuah episod ngeri buat aku tatkala semua urusan register dan password confirmation...aku jadi tak keruan bila aku cuba terjah blog aku yang kononnya kiut pada akula kan...huhu...tapi kenapa?????
keluar ayat "Root Raider Was Here''...aku tak faham la...siapa lak die ni???mane blog aku???aku terus laa contact buah hati kesayangan aka Mr CE...dengan gabra dan gabrengnye aku ni...mulelah tanye balik pada Encik Google ni...siapa sebenarnya Root Raider tu???kenapa lak die ade kat blog aku???
Mr CE pun bagi link pasal Root Raider and the gang CIC aka Cyber IT Crew...

Maka...barulah aku tahu...aku sedar...blog aku telah dihack oleh mereka...tapi Mr CE pujuk aku dan jelaskan bahawa mereka itu 'whitehack' dan akan pulangkan blog dalam masa seminggu...aku tertanya2 kenapa aku jadi mangsa???senang je jawapannya...aku mudah terpedaya...aku mudah bagi password yang sepatutnya menjadi rahsia besar kepada link yang aku tak berapa tahu punca...tapi kan macam aku cakap tadi aku terperdaya dengan Encik Google sebenarnya....uwaaaa...nasi dah jadi bubur...

Aku pun joinlaa group CIC @ FB dan ternyata mereka punya sebab tersendiri...aku cuba menjadi orang yang positif...aku jadikan pengajaran dan pengalaman aku...petang tu juga aku kemaskini segala apa account yang register online dengan menukar password yang dirasakan cukup selamat...insya-Allah hanya aku saja yang tau...ternyata geng and ahli CIC ni cukup sporting...and cukup bijak IT...
Jom terjah group Cyber IT Crew ni http://www.facebook.com/groups/CyberITCrew/

Nasihat aku pada semua dan terutamanya peringatan kepada aku sendiri...
Jangan mudah terpedaya dengan pelbagai link atau iklan di internet terutamanya yang memerlukan kita register emel dan password...apatah lagi yang minta bayaran menggunakan perbankan internet...tak pasal-pasal ilang pulak duit kite yang ribu riban juta jutaan tu kan...wawawa

P.E.A.C.E

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...