Thursday, May 31, 2012

Trip to Pulau Pangkor Part 3

Hari ni 27 Mei 2012...besday my bro...saye wish pada die yang berada di kampung...my bro penah pegi Pangkor dengan kekawan die beberapa tahun lepas...camping trip pulak tu...jeles saye coz saye suke camping sebenonye...tapi die tak berkesempatan nak pegi snorkeling...which is i had dat morning...huhuhu

Udah ler tak tau berenang kan...malas lah nak cerita my bad experience in snorkeling...but i should say a bit excited biler saye dapat tengok 2 ekor ikan kuning belang biru...ape tah name ikan tu...yang tak syoknye muke and mate saye sudah mule gatal and pedih...tahan kan jelaa...actually untuk trip snorkeling ni rm15 per person...kami dibawa menaiki bot ke Pulau Giam...dalam pukul 10 pagi...sampai saje di Pulau Giam tu..wahhh memang ramai yang sudah snorkeling...kanak-kanak pun sudah terror berenang and snorkeling...


Then lebih kurang pukul 12 dapat lak pergi ke Teluk Man...tempat ni memang cantik dengan warna laut yang biru kehijauan...if nak tau Teluk Man ni merupakan tempat shooting Fasha Sandha and Piere Andre dalam filem 9 September...memandangkan kami kene check out pukul 12 sebenarnya...so dalam 1230 kami bertolak balik ke resort...

Dan akhirnya kami check out dalam 110 petang tu...dan teksi warna pink tetap setia menjemput kami ke jeti...sampai jeti harus makan dulu...if not lapar kan..kami dapat naik feri dalam pukul 230 petang...


Sampai di Lumut...shopping lagi...diz is the final shops...hehehe...then makan lagi...bas kami pun pukul 530 rasenye memang lambat lagi...dalam bas sambung tido...and reach KL around 1030 pm...


So dats it...bubbye Pangkor Island!!! if saye berkesempatan pergi ke sana lagi...saye akan cuba pula aktiviti lain...but not snorkeling anymore...balik saje dari Pangkor tu...saye terpakse pakai shades coz keliling mate saye merah-merah...dan bibir saye mula gatal-gatal...saye terlupe yang saye memang a bit allergic...uwaaaa
maka saye terpakse pegi jumpe doc untuk dapatkan ubat yang sepatutnya...yelaa keliling atas bibir saye bengkak+gatal+pedih..terutamanya selepas saye makan ikan dan ayam...uwaaa i am so hating it...but now i'm getting better..even puan doc bagi ubat sapu vaseline yang buat saye rase kebas dan juga pil tahan gatal yang buat saya tido tak sedar diri 2-3 malam ni...uwaaaa...satu perkataan
DUGAAN!!!

Wednesday, May 30, 2012

Trip to Pulau Pangkor Part 2


So...ape ajelakan yang boleh dibuat dan dinikmati dalam percutian singkat @ Pangkor ni kan...
huhuhu...of course lepas chill and take a short nap...kami berdua pegilaa cari tempat makan...
wahhh nasib baik juz jalan beberapa minit...depan resort tu memang pantai Pangkor...macam-macam gerai dan kedai makan yang ade...


Sekadar tengok-tengok dan survey ape yang boleh dibeli buat family and frenz juga buat kenangan...kami pegi makan at warung yang berdekatan...then beli snack untuk dibawa bali ke resort...boleh kunyah2 malam ni kan...hehehe

Malam itu, selepas isyak kami makan seafood at satu restoran ni...but kene berjalan dalam 10 minit from resort...yang pasti tempat makan kami itu memang berdekatan dengan pantai...and the food was delicious...
we was having ikan siakap 3 rasa + udang goreng berlada + sayur kailan = sangat kenyang... then haruslah minum air jus buah kan... saye minum my favourite juice watermelon...huhuhu


After dat sambung jejalan and shopping...saye beli a few souvenir for myself and a beach hat...murah je rm10...hahaha...sempat lagi possing ni...

Trip to Pulau Pangkor Part 1

Selepas tonton movie Eat Pray Love dalam my entry before...tetibe kan saye dapat satu idea...dan perasaan serta keinginan semakin membuak-buak...saye teringin nak travel or join any trip like Julia...
Feel the foods...cultures...and environment...somewhere...some interesting place would be nice...
So saye teringat akan one of my colleague yang penah wat keje giler going somewhrere...to an island alone...same goes to Julia in that movie...but within 2 days 1 night only...the island is Pulau Pangkor...

And after that saye pun mule lah plan nak pegi ke sana...but of course not alone...i'm not that brave girl...
saye plan nak pegi wif my little sis...juz pegi during weekends...keje giler ke?nope...yang penting dapat izin from mak ayah and my love one...huhuhu

First of all saye mule survey online...then tanye my friend...after that booking resort...walaaaa
Pulau Pangkor!!! wait for me okay!!!!

Kami berdua bertolak naik bas Plusliner dengan tambang rm24+ each...so over all for two person pegi dan balik is rm99+...almost rm100 kan...bertolak jam 830 pagi from Puduraya on 26 mei 2012...
actually and honestly...saye belum pernah berkesempatan untuk berjalan-jalan or bercuti di area negeri Perak sebelum ni...totally my first time...ikutkan waktu perjalanan sepatutnya dalam 4 jam sudah sampai..but that bas banyak singgah at other bus stop untuk turunkan penumpang...finally we reached Lumut aorund 130 pm...
so it takes 5 hours to go to Lumut from KL kan...


Yang beshnya jeti untuk menaiki feir ke Pulau Pangkor memang sangat dekat dengan bus stand Lumut...juz jalan and melintas sikit jer...sampaila ke jeti...beli tiket rm10 per person untuk pergi balik...murah kan...so overall rm20 for our ferry tickets....perjalanan to Pangkor menaiki feri juz around 30 minutes...and saye memang betul-betul tertidur...penat rasenye...fuhhhh

Tak perlu risau langsung tentang transport to resort or tempat penginapan..sampai saje @ jeti Pangkor...banyak pilihan transport yang menanti...anda boleh sewa motor or kereta...but orang macam saye of course akan pilih naik teksi (dalam bentuk mini van yang berwarna pink)...hehehe....so kiut kan...rm15 sewa untuk sebuah teksi tu...


Dan kami check in dalam jam 330 petang....kami stay @ Pangkor Indah Beach Resort dengan harga rm110...lepak at bilik dulu...penat kan...sangat penat then boleh lak kami tetido sekejap dengan tv terpasang...so the story to be continued...

Friday, May 25, 2012

Eat, Pray, LOVE...Julia Roberts

Saye suke tengok movie...movie pun suke tengok saye...huhuhu
Bile movie yang tengok saye and saye tak tengok die...meaning movie itu boring or saye memang totally exhausted...chup chup chup...ape yang saye merapu meraban ni kan...hehehe

Actually nak story sikit je...sikit jelaa kan...one of my favourite and beloved actress is Julia Roberts..
Well kenapa saye suke die...sebab saye suke tengok muke die yang simple but still cantik...
bibir die yang lebar tapi nipis dengan muke yang mudah tersenyum...and she's been voted for the sweet and sincere smile in a magazine..tapi saye lupe lak mag ape...huhuhu...plus for me muke die sangat keibuan...

The acting...tak perlu cakap la...if not she will not won the Oscar for Best Actress Award...
So antara filem die yang the latest saye tonton is Eat,Pray,Love...Actually if pelakonnya orang lain maybe or should i say i won't watch it...well movie ni a bit slow pada mulenye...tapi saye tahan tengok coz of her...and tetibe terselit lak the hottie James Franco...ececece


Saye sudah tengok movie ni sebanyak 2 kali...dan rasenye akan tengok lagi...
pada saye, banyak pengajaran yang boleh saye ambil dalam meniti kehidupan harian...tajuk saje dan menunjukkan tentang 3 perkara basic yang saye suke...
EAT = makan = saye memang kuat makan...juz name it...as long as halal..but ade certain makanan yang saye memang tak dapat nak telan...but still i love to eat =D
PRAY = doa, solat, sembahyang, ingat pada Allah SWT = rutin harian kita sebagai seorang yang beragama Islam perlu sentiasa ingat akan Pencipta Yang Maha Esa di samping menunaikan suruhan-Nya
LOVE = cinta, kasih dan sayang = saye seorang yang penyayang!!! betul kan??? sila jawab dalam hati bagi mereka yang cukup kenal saye...sudah semestinya perasaan cinta. kasih dan sayang akan wujud dalam jiwa dan diri setiap insan...plus...saye pencinta yang setia =D

Berbalik pada movie ini...saye rase seronok sangat dan sedikit teruja pada Julia dalam filem ini yang mengambil keputusan untuk spending jumlah wangnya dan pergi merantau ke tempat orang...pelbagai pengalaman yang pada saye cukup menyeronokkan dan memberi kesan pada diri saye sendiri of course it will back to the 3 basic EAT + PRAY + LOVE

And dat is when..saye mula membuat perancangan saye sendiri...
Jeng jeng jeng...Nak tahu ape die...jangan lupe bace entri seterusnya...

Tuesday, May 15, 2012

Semoga Dipermudahkan....



Sedar tak sedar sekejap jer kan...
sudah hampir hujung bulan Mei...maka Jun bakal menjelma...
ini bermakna sudah hampir pertengahan tahun 2012...

Terasa begitu cepat dan pantas masa berlalu...
Mungkinkah sama saje atau saya yang terlalu memikirkan sesuatu...tanpa bertindak...
Lalu terasa banyak masa dan waktu yang disia-siakan....

Usia semakin lanjut...tapi apa pencapaian dan impian yang saya inginkan telah terlaksana???
Fuhhhh...memang saban hari dan saban malam difikirkan...
Tapi itulah jika duduk diam sahaja...cuma berfikir dan berangan-angan memang tidak akan ke mana kan...

Untuk itu...
Saya akan cuba...realisasikan apa yang diidamkan...
sedikit demi sedikit...mengikut kemampuan dan keinginan...

Insya-Allah...
Ya Allah permudahkanlah urusan dan perjalanan hamba-Mu ini...
Amin....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...