Wednesday, September 14, 2011

Marhaban Ya Baraan

Kaum Banjar...
Pasti biasa dengan adat dan amalan kita yang menyambut marhaban lelaki setiap kali munculnya 
Hari Raya AidilFitri....
ataupun kita panggil ''baraan''...orang Johor sure tau punyer....huhuhu
Amalan yang diamalkan ini dari sejak zaman berzaman lagi...
Iaitu apabila kaum lelaki habis mengerjakan solat sunat Hari Raya AidilFitri...

tawon ni kueh raye Kak Long sponsor...lalala
Maka mereka akan beramai-ramai pergi ke rumah yang akan menyambut marhaban...
dengan disediakan dan dijamukan dengan makanan...
namun kebiasaannya setiap kampung dan kawasan akan dibahagikan kepada beberapa bahagian...
belah darat...belah laut...belah tengah...
yelaaa kalau nak round satu kampung betol-betol mau sampai Raya ke-3 baru habis kang...

Sotawon ni rumah Misz PE turn sebelah petang lak...
yelaa setiap tahun perlu bergilir-gilir rumah mana or side mana yang mule dulu...
sama ada rumah belah hujung...or belah pangkal nya...
so tahun ni rumah Misz PE punye turn ke hujung sekali sebab itulaa lepas zohor baru
kumpulan marhaban tiba...
air nak minum kena layan diri yer...hehehe
TUPPERWARE...

Tahun ni macam bese...
kami sediakan juadah makanan Hari Raya yang wajib...rendang daging...ketupat...lodeh...kuah kacang...
tapi semuanya tertutup lak time snap pict..Misz PE tak terfikir lak nak buka penutup tupperware ni...
cantik kan koleksi tupperware mak aku????? hehehe
then ditambah lagi dengan hidangan western seperti nugget dan fries...+ buah tembikai dan anggur...
itulaa makanan yang super licin setiap kali sambutan marhaban disajikan...
sebabnya mudah untuk dimakan dan kegemaran kanak-kanak...huhuhu

Alhamdulillah...
after semuanya dah selamat...
maka Misz PE dan kakak + adik + mak = rest kejap...
sebelum ada tetamu yang pasti akan muncul...hehehe

2 comments:

Meey@ said...

rumah aku tahun ni belah ptg.haha.mek, xdpt jumpa ko raya aritu!=( selamat hari raya!

Misz Pinky Eyes said...

ye mek...uwaaa...miss u and nora...
camat ari raye...cedey kan tak sempat jumper...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...