Monday, August 29, 2011

Misz Pinky Eyes is in RAYA preparation...

Toing toing toing...
Misz PE is totally busy...
still in RAYA mood...
banyak yang perlu diutamakan dan dilakukan...




I'LL BE BACK!!!

Saturday, August 27, 2011

Miss Chubby Mubby...Awww

Waduh2...
lama tak update blog keCINTAan dan kesayangan Misz PE ni...
almaklumlah bila dah balik kampung...banyak perkara yang perlu lebih diutamakan...
ecece...bak kata orang anak yang berada di perantauan...baru pulang...
maka tanggungjawab perlu diutamakan...


kemas rumah...memasak...kemas rumah...makan...minum...
kemas rumah...tengok tv..dan makan lagi...menguyah lagi....
wahhh...raseye berselera bebeno bile makan dengan family kan..
berganda-ganda kenikmatan dan kesedapan yang dirasakan...


Agak-agaknya jika Misz PE terus-menerus dengan habit macam ni...
muka Misz PE for sure mure pure berubah mejadi insan yang sangat comey lote nye...
kalah Lisa Surihani wa cakap lu...
eh silaplah...nak wajah selebriti muslimah macam Irma Hasmie ke...
Fida ke..Wardina ke...hehehe


lihat wajahku...sungguh comel kan??? ecece

Wednesday, August 24, 2011

Raya MERDEKA !!!

Selamat pagi Malaysia...
Alhamdulillah tahun ini kita bakal menyambut Hari Raya Aidilfitri dengan ;
* bonus dan rezeki yang diberikan...dari Allah SWT...syukur...
* kesihatan keluarga terutamanya emak yang semakin sembuh...amin...
*sambutan yang berlipat ganda kerana hari raya kedua bakal bertembung dengan sambutan Hari Kemerdekaan Negara yang ke-54 tahun...


Tanpa kita sedari...mungkin ada yang sudah lahir pada tahun kemerdekaan itu...
ataupun ibu bapa kita yang sudah lahir dan kita  sangat bertuah pabila wujud di dunia ini...
pabila mula membuka mata, negara sudah pun bebas dari cengkaman penjajah...
lantas terus menikmati kehidupan di negara yang aman damai...
yang seharusnya dikekalkan dan disyukuri...
bukannya dengan melibatkan diri dengan tindakan sesetengah pihak yang hanya menjatuhkan martabat bangsa, agama dan negara sendiri...

WoRdLeSS WeDnEsDaY!!! Lelaki Juga Bisa Menitiskan Air Mata...


Tuesday, August 23, 2011

PEACE Collection is Misz PE choice

Baru bangun dari tido...pelik betul Misz PE ni...tadi dah tertido kepenatan...
sampai berbuka pun simple jer...memang kurang mengenyangkan...dan tadi barulah lepas berbuka juadah yang sebenar2nya...kenyang bangat nih...memang cari masalah betul Misz PE nih..gamaknya tido lewat tengah malam laa takpun bole terus sahur je kang...hehehe


name die Papa Junior...die la bantal busyuk Misz PE...comey kan die...
sayangnye die tak bole pakai baju PEACE Collection...hehehe


Sebenarnya kepenatan Misz PE petang tadi berbaloi2 kerana dah dapat baju raya kedua...cukuplah dua pasang kan tahun...beli katne???haaaa...ni yang nak di story mory nih...
Misz PE favourite butik ever since tahun 2008 lagi...
butik PEACE Collection...


Apa yang menarik dan membuatkan Misz PE setia membeli pakaian baju kurung ready made di sini??? percaya tak, baju Misz PE kerja 80% (baju kurung) adalah dari PEACE Collection???
KENAPA???

Monday, August 22, 2011

Hari Ini Dalam Sejarah...Misz PE dan Blogger Otai...

Waaaahhhhh!!!! Sebenarnya perkara ini berlaku pada Misz PE malam tadi...
Namun mata ini, rasanya dah cukup berat dan bantal busuk pun sudah memanggil-manggil...
So entri 'Hari Ini Dalam Sejarah' terpaksa Misz PE tunda untuk dicoretkan selepas balik dari kerja...dan selepas waktu berbuka...


Misz PE terharu dan cukup tak sangka sebenarnya...memandangkan masih sedar diri sebagai blogger yang baru dan entah ape2 ni...sekadar menulis untuk tujuan berkongsi pendapat, info, tips dan juga catatan diari harian..
Tapi rasanya ada juga perasaan berbangga dan sukeeeee sangat dari malam tadi...pagi tadi...membawa ke petang sampai sekarang masih lagi tersenyum sampai ke telinga rasanya...siap sorang ofis mate Misz PE tanya, ''Ann, ko ni aktif hari ni...ko amik dadah ke ape???'' hehehehe...
Kenapa? Mengapa? Bagaimana?
Hanya Misz PE seorang yang cukup memahami dan mengerti...


Weh, panjangnya entri aku nih???huhuhu
Sebenarnya rasa segan dengan seorang blogger otai tu masih menebal...
yang Misz PE cukup admire + kagum dalam usaha dia memajukan dan mewarnai dunia blog Malaysia ni...yelaaa...saye kan budak baru belajar...sob sob sob

Abang Ben jangan mare eh...Misz PE buat entri ni dan letak header ni...PEACE


Sunday, August 21, 2011

Tips Penjagaan Tudung Awning

Jom baca tips penjagaan tudung awning...
terutamanya buat orang macam Misz Pinky Eyes yang gemar pakai tudung 
segera untuk ke mana sahaja...
Memang agak mudah memakainya tetapi penjagaan yang betul penting 
demi menjaga kualiti awning dan kain
agar tahan lama dan sentiasa elok apabila dipakai..


Friday, August 19, 2011

Fesyen Denim...Anda Suke???

Toing toing toing...
Mungkin Misz PE ni kirenye cukup dah ketinggalan zaman kerana baru nak terbuka mata tentang fesyen denim ni...
I mean blouse and dress yang material daripada kain denim jeans yang lembut...
Warna pun cantik jer ala2 jeans yang memang kite pakai tuh...
Actually fesyen denim memang dah semakin meluas ever since seluar jeans diperkenalkan...
Even ada artis daripada luar negara malah dalam negara yang memakai fesyen denim ini ke majlis dan acara red carpet...

So nak dipendekkan cerita...
Last week Misz PE sempat grab satu blouse denim yang telah mencuri hati ini at first sight gitu...
Very nice and affordable...bile pakai alahai ngam-ngam je kat badan ni...hehehe

sile abaikan gambar frame yang ade tu...huhuhu..
pict ade kureng  sikit coz  snap gune my BB jer...

Thursday, August 18, 2011

Perigi Cari Timba...



Nisbah WANITA kepada LELAKI 37 nisbah 1 !!!
Wei, aku tak mahu jadi andartu !!!

Wahh statement di atas adalah statement Diana Amir petikan daripada filem 321 Cinta...
Kenapa Misz PE tengok movie tu sedangkan kureng suke dengan heroin nye..huhuhu...dah movie tu ade lappy ni hasil dari copy and paste dak umah...so layan kan jelaaa...

Betul ke itu memang nisbah sebenar bilangan kaum Hawa berbanding kaum Adam di muka bumi ini...
Macam seram gak dengo kan...if camtu memang susah nak cari partner or boyfren or hubby...
Mungkin itulah juga hikmahnya dibenarkan berpoligami dalam agama Islam...

Wahhh anda kaum lelaki, sukela ye...mule bertepuk tangan dan tersenyum simpul...
Actually bukan nak bincangkan sangat isu nisbah ni...juz tertarik dengan ayat ''Perigi Cari Timba'' tu...
Bagi sesiapa yang masih kureng faham apa maknanye, senang je...dalam ayat ringkas Misz PE ialah...
Orang perempuan yang ngurat orang lelaki dulu!!! hehehe

Wednesday, August 17, 2011

Salam Nuzul Al-Quran...



Salam nuzul Al-Quran buat semua umat Islam...
Seharusnya malam ini janganlah kita terlepas peluang menunaikan solat terawih berjemaah...
Memperbanyakkan bacaan kalimah suci Allah SWT dari kitab suci Al-Quran....
Banyakkan bersederhana dalam menikmati hidangan berbuka...
Jangan membazir seperti gambar di bawah...huhuhu

WoRdLeSS WeDnEsDaY!!! Dedikasi Istimewa Buat Seorang Ayah...



 

Tuesday, August 16, 2011

10 Tips Memilih Kasut !!!

Morning readers and bloggers...
Jeng jeng jeng...
Anda semua dah shopping kasut baru untuk raya yang bakal menjelang beberapa hari ni???
Misz PE here for sharing some tips untuk anda yang ingin membeli kasut yang menepati citarasa dan berbaloi jika kita membelinya...
So lets check it out!!!



Monday, August 15, 2011

Misz PE in BLACK...

Toing toing toing...
Entri ini sebenarnya udah lewat beberapa hari pun...
But ade aku kesah???hahaha
Saje je nak tunjuk muke terbaru Misz PE after berpantang beberapa hari dek penangan gusi yang membengkak...
dan gigi geraham bongsu kesayangan yang beria nak menumbuhkan diri mereka di ruang sempit mulut Misz PE ni...
adehhh....
Maka inilah hasilnya makan bubur nasi ayam air tangan sendiri beberapa kali...
plus tidak mengunyah dengan ganas dan rajin berkumur-kumur...wawawa

sesekali possing maut tak maut sangat @ LRT station...hahaha

Tuesday, August 9, 2011

Gigi Geraham Bongsu Misz Pinky Eyes!!!

Akhirnya...
setelah berbual dan berborak dengan ofismate...baru laa Misz PE notice and sedar...
yang since last week Misz PE sakit tekak yang amat sangat...
hinggakan setiap kali telan air liur boleh rasa kedua-dua belah telinga sakit yang mencucuk-cucuk...
cuma Allah SWT sahaja yang tahu...
Then demam...badan seram sejuk setiap malam...pening-pening...


Dats the Wisdom Tooth Syndrome!!! uwaaaa....
yup...gigi geraham bongsu...
kalaulah ade dentist yang hensem macam Lee Dong Wook ke..Johnny Depp ke...bahagia dirasakan...hikhikhik

Misz PE takot jumpe doktor gigi...tak sukee....tolong lah faham...
tapi kesakitan yang amat skang memang cukup menyeksakan bila gusi mula membengkak...
Uwaaaa!!!
Nak makan pun susah...selera hilang walhal perut ni kelaparan menyanyikan lagu dangdut...

p/s : masih lagi kesakitan gusi yang membengkak tak surut-surut ni...
dan masih lagi tiada kekuatan nak jumpa doktor gigi...uwaaa

Monday, August 8, 2011

Dear Misz Pinky Eyes...WELCOME to FACEBLOG... =D


SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

dengan rasa berbangga dan berbesar hatinya...Misz PE mengajak dan menjemput semua rakan blogger dan readers agar join THE FACEBLOG dan kita bersama-sama menambahkan kenalan...di samping memeriahkan lagi dunia blogger yang penuh warna-warni ini...PEACE

Sunday, August 7, 2011

WOW yourself with PINK !!!



THINK PINK
The colour of compassion and love, pink is a great way to add more empathy and kindness to your day!
Working or studying in a pink-coloured environment can help introduce passion and drive while sporting a touch of pink as part of your outfit and can help you appear non-threatening, and induce respect and admiration.
On top of that, pink can signify good health (being in the pink) and success (everything's rosy).

LOVE PINK?
WHAT IT SAYS ABOUT YOU....
You are intuitive and insightful, nurturing and in touch with other people's feelings.
You put people at ease and and give them a sense that everything will be OK.
Your affection makes you cherished friend while your girlish ways make you lovable.

taken from ''WOW Yourself With Colour, Kotex Special'',CLEO Malaysia JUNE 2011

Durian + Minyak Beku + Perigi Batu Pahat

Durian oh durian!!!
Siapa yang tak makan durian???
Misz PE makan jer..tapi tak boleh banyak sangat kang macam ritu...terus pening pale then sendawa je gamaknye...

Adeq Misz PE yang nak jadi model doyan...lalala

Actually lame sangat nak tulis entri ni before puasa lagi...time Misz PE and Adeq balik kampung..
tetibe bole lak Adeq ni ngidam nak makan doyan...maka ayah Misz PE pun memulakan pencariannya dengan menelefon besh fren dia kat  Minyak Beku nun...ade doyan tembaga baik punye!!!

pemandangan di Pantai Minyak Beku...
Muke yang tengah menahan terik matahari...balik kampung mane bawak shades..hahaha

Yezza...member ayah yang memang pemurah siap sediakan kami satu kotak penuh dengan doyan kualiti gred A lah...memang kuning tembaga and beso2...besh bangat...tu yang Misz PE dok hentam sampai luper diri jap...hehehe
Memandangkan rumah member ayah tu dekat je dengan Pantai Minyak Beku...so apa salahnye kan ayah kan..kite singgah jap jom!!! anak-anak ayah ni dah siap bawak kamera dalam beg ni sebenonye...ngeh ngeh

chak...nak mandi tak boleh...nak minum lagi laa tak bole..huhuhu

Berhampiran dengan Pantai Minyak Beku barulah Misz PE tau bahawa sesungguhnya terdapat Perigi Batu Pahat yang merupakan simbolik kepada asal-usul nama daerah kampung halaman Misz PE ni...so ape lagi...possing sikit lah dengan perigi bersejarah ni...susah tu nak pahat batu..lainlah nak pahat kayu ke papan ke..

Asal-usul dan sejarah nama Batu Pahat terpahat di batu ni...nampak tak pe die tulis??

Friday, August 5, 2011

Harry Potter...dah abes....siapa Voldemort sebenarnya?

Emm...lame sangat  rasanya tak update blog dengan bebelan panjang lebar ni..
juz for sharing bout last two weeks, Misz PE sempat dan menyempatkan diri tonton the latest and the final episode filem Harry Potter yang Misz PE ikuti dari zaman sekolah menengah sampai sekarang...

Semua sequel movie Harry Potter sudah Misz PE ikuti but juz tengok kat tv and dvd jer...
so diz final episode rase macam excited sangat nak tengok movie ni wif my pals kat cinema...

Actually diz entry bukan untuk Misz PE share tentang sinopsis or ending Harry yang akan beranak pinak tu...
apepun Misz PE cukup puas hati dengan ending dan jalan cerita movie itu sendiri...
juz tak sangka sangat-sangat yang rupenye Prof Snape tu baik orangnya dan cintakan mak Harry hingga sanggup  bergadai nyawa demi cintanya...ouchhh

back to the topic...well, apa yang kita tonton dalam semua filem Harry Potter ialah watak ahli sihir yang jahat Voldemort itu...agak mengerikan dengan wajahnya yang kurang perfect nak2 lagi tang idung die tuh...dengan urat-murat yang bersimpul kat kepala...fuh macam nigthmare je kan...gulp...

see u in ur dreams!!! oh no!!!

tapi tahukah you all siapakah sebenarnya di sebalik wajah ngeri Voldermort tu???
awww...sebenarnye tersembunyi wajah seorang hero kacak yang rasenye you all pernah tonton lakonan beliau sebagai hero...mari tepuk amai-amai beramai-ramai!!!!
nampak kan kehenseman Voldemort yang sebenar...ngeh ngeh ngeh

pelakon yang dimaksudkan ialah Ralph Fiennes hero dalam filem Maid in Manhattan yang berlakon di samping JLo tu...yup...its him...mulanya bile Misz PE dapat tahu (setelah search di internet kerana kagum dengan suara misteri Voldemort tu), i was totally shocked and amazed...coz i love him in Maid in Manhattan...hensem bangat...cool bangat....


@ Maid in Manhattan...cool and macho man...


masa muda hensem...dah tua pun tetap hensem...


nak titon...nite...

Monday, August 1, 2011

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak


Alhamdulillah...
hari ini Misz PE telah selamat menjalani ibadah berpuasa...
walaupun jauh daripada keluarga...
tetapi perlu sentiasa bersyukur kerna masih punya teman-teman...

Sakitnya tekak hanya Allah SWT sahaja yang tahu...mungkin disebabkan cuaca yang panas dan badan pun turut panas...maka tekak ini cukup perit dirasakan tiap kali telan air liur...

Maka dengan bersemangat nya minum air badak versi baru Cool Rhino..dah habis sebotol pun masih tak rasa ape-ape pun...adeh...seksa aku macam ni...rasa nyesal coz lately ni memang jarang sangat minum air suam then balik kampung hentam buah manggis...



Apepun...kala ini, rindu sangat Misz PE dengan masakan juadah berbuka dari air tangan emak...rindu sangat...uwaaaa....

Misz PE nak berkongsi juga dengan rakan blogger dan buat tatapan diri Misz PE pada masa akan datang...
Yelaaa tetibe teringat akan soalan adik bongsu Misz PE berkenaan niat puasa sebulan...


Lafaz niat

Lafaz setiap malam. Niat ringkas:
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.
Lafaz lengkap:
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.
  • Sebenarnya bangun untuk bersahur itu sudah dikira berniat untuk berpuasa.
Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya untuk sebulan:
Lafaznya:
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى' 
Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.
  • Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.
  • Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:
“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...