Friday, June 10, 2011

Say My Name...Say My Name...

say my name...say my name...lalala

Entri kali ni macam tajuk lagu Destiny's Child "Say My Name"...
okies...let me straight to the point...juz for sharing...
and Misz PE do believe you alls ade experience dipanggil dengan pelbagai nama...
i mean selain daripada nama penuh yang diberi parents kita tatkala kita dilahirkan ke dunia ini...
well, nama timangan ke..nama manje...nama glamour...nama ngengade...

or even the worst nama yang people panggil kita tanpa rela...
basically they alls panggil nama yang bunyi nya berbaur ejekan dan sindiran dek kerana kekurangan yang ada pada diri kita...
kecik ati kan...kecik sangat2 kan...
yelaaa...mak and ayah tersayang dah bagi nama elok2 dari bahasa Arab (bahasa Al-Quran) dengan makna yang elok dan terpuji...
tup tup depa panggil dengan gelaran yang buat hati terhiris dan sedih...

first and foremost...bukan nak emo or nak sentap...
but dats the fact...Misz PE selalu terkena...dari dulu lagi sejak sekolah rendah...
then masuk asrama time sekolah menengah...further study...sampaila dah keje rite now...

mungkin ada di antara kalian yang tidak begitu ambil kisah atau memandang enteng perkara ini...
cuba kita renungkan, pernah tak kita panggil nama si anu itu dengan gelaran yang mengejek di hadapan orang lain...pastinya kita sendiri akan rasa malu...dan sedih...pabila kita berada di situasi berkenaan, bila orang lain panggil dengan nama kurang elok...kita cuba kontrol diri...setakat senyum- senyum sumbing agar tidak menambahkan duka dan lara di hati...lagipun malu laa if sentap depan orang ramai kan..kang they all cakap terlalu sensitif kang...

untuk tatapan dan peringatan semua...
terdapat satu ayat yang diturunkan setelah berlakunya satu peristiwa di zaman Rasullullah yang cukup menitik beratkan berkenaan memanggil nama panggilan seseorang itu tanpa kerelaan mereka...iaitu dengan gelaran yang kurang elok...adalah memanggil nama seseorang dengan gelaran atau panggilan yang tidak elok itu dilarang di sisi agama Islam..

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain (kerana) harus puak dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka dan janganlah sesetengah kamu menyatakan keaiban sesetengah yang lain dan janganlah pula kamu memanggil antara satu sama lain dengan gelaran yang buruk.

Seburuk-buruk panggilan ialah (panggilan) nama fasik sesudah iman dan barang siapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan yang fasik), maka mereka itulah orang-orang yang zalim. (al-Hujuraat: 11)

Actually Misz PE terpanggil untuk tulis entri ni dek kerana tragedi yang berlaku semalam...
Someone called me by the name ''Mehra''...aduhai...dah macam nama Hindustan laa plak...
Okies...nama penuh Misz PE is SITI RAIHAN BINTI KAMARRUDIN...
nama dengan family Deq-An..nama dengan rakan-rakan and kenalan An or Raihan pun bole laa...
nama manje dengan member ofis Cik Sits...hahaha
nama as a blogger Misz Pinky Eyes aka Misz PE...
hehehehe

Terkadang tu terlintas gak di benak Misz PE ni..susah sangat eh nak sebut nama ''Raihan" tu...
dulu time keje swasta yang dikelilingi amoi2...they alls memang bole tergeliat lindah...huhuhu
so ade lak yang panggil Misz PE ni ''Semut'' asal usulnya dari ''Ant'' laa...
pelik gak kan...rasanye nak sebut ''An'' tu bukannya susah..nak jugak dipanggilnya Misz PE
''Semut''...kiranya macam orang kecik yang comey2 laa...(saje nak sedapkan ati)...

Then...bila dah tukar keje baru...kat tempat baru...
mungkinlah mereka ni tak berapa ingat lagi nama Misz PE yang tak glamour nih (rasanya glamer gak coz similar dengan nama Kumpulan Nasyid glamour tu)...huhuhu
ade gak yang panggil dengan nama ''Fazehan''.."Rabehan'' pun ade...
yang terbaru ''Mehra'' semalam...
alamak....takpe2...buat muka senyum2 sumbing jelaaa...

Maka Misz PE pun mula teringat segala macam panggilan dan nama yang melekat pada diri ini..
sama ada dengan rela atau paksa rela...
itu yang Misz PE dengar sendiri...belum lagi dok orang yang mengata dan panggil kita dengan gelaran tertentu di luar pengetahuan dan belakang kita...kan kan...sure adelaaa....
so ape bole buat...takkan nak pakai nametag beso gaban kan...sabau jelaaa...

p/s ; jangan panggil orang lain dengan gelaran yang kurang elok..tak baik tau...
P.E.A.C.E

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...