Tuesday, June 21, 2011

Hormati Orang Lain Pabila Anda Bersuara

Seringkali kita dengarkan ungkapan gentleman...ladies first...
Semua itu ibarat ungkapan yang lebih kepada isu jantina...kaum Adam dan kaum Hawa...
yang sememangnya berbeza dari sudut sensitiviti dan peribadi diri...
kononnya juga kaum Hawa iaitu kaum perempuan ini lemah berbanding lelaki...
memang banyak kebenarannya...
untuk itu rasanya pihak lelaki yang bertutur ikut sedap mulut tanpa ambil peduli akan jiwa dan hati perempuan yang lembut ini, sebenarnya menunjukkan mereka sendiri lemah...

Sebenarnya, Misz PE terpanggil untuk menulis entri ini kali ini berdasarkan pengalaman yang agak menjengkelkan...dalam minggu lepas...
Mari kita imbas kembali.....jeng jeng jeng...flashback insiden yang berlaku hari Jumaat lepas...
Rasanya tidak perlu dinyatakan dengan detail di mana dan masa kejadian berlaku...
Wahhhh.....suspens gitu....

Waktu itu Misz PE berjalan seorang diri (ramai orang lain di sekeliling tempat awam ini)...so rasanya agak rimas lantas Misz PE cuba amik port yang paling kurang orang dan paling banyak tempat untuk orang duduk...
Kemudian kedengaran suara dua orang lelaki yang dalam pertengahan umur berbual dari arah belakang Misz PE dengan asyiknya sambil ketawa kegembiraan....membuatkan diri ini tertarik untuk menoleh ke belakang..
mereka tidak langsung pandang akan Misz PE, lantas mereka terus duduk di tempat duduk betul-betul belakang Misz PE...
Dari pengamatan Misz PE, umur kedua-dua lelaki ini dalam 40-an dan memiliki kerjaya yang bagus....ditambah lagi dengan cara dan gaya pertuturan mereka...nak tambah lagi nih, perut mereka ni memang boroi so memang membuktikan mereka ini golongan yang senang lantaran dapat makan dengan banyaknya...huhuhu

Berbalik pada keasyikan mereka ini bersembang....Misz PE pula kala itu sedang asyik membaca majalah yang baru dibeli...mulanya mereka ini berborak tentang kerjaya masing-masing...kena outstation oversea laa....dapat tender dari China laa....itu laa....ini laaa...wahhhhh Misz PE mula terlintas yang sure poket mereka ni berkepuk je kan...hehehehe
Kemudian...yang tidak sedap didengar...apabila seorang daripada mereka mula menukar topik...
agak-agak you all topik apa yang hangat diperbualkan kaum lelaki bila berkumpul....
yezzaa...pasal kaum perempuan la apa lagi kan...huhuhu

''Kau nak tengok tak?'' 
''Tengok pe?'' 
''Jap eh''
...kemudian dengarlah mereka ketawa dengan bermaharajalela nya....Misz PE sudah mula hilang konsentrasi...
''Wah...cantik tu...body die putih gebu!!! orang mane ni? Sarawak ke?''
''Hahaha...biasala....orang sini...''
''Nombor berapa ni? isteri nombor tujuh ko ke?hahahaha''
(diorang ni bercakap sambil ketawa je gamaknya)
''Taklaa....yang ini kawan-kawan je...buat koleksi''
''Bagus-bagus!!! Pandai kau pilih!!!''

Sejurus lepas itu Misz PE terus angkat kaki dengan rasa membara dan geli geleman dengan mereka berdua...
orang Melayu...orang Islam...lelaki..yang sudah pertengahan umur dan Misz PE percaya if mereka ada anak perempuan sure dah anak dara...
Di depan mereka tatkala khayal bergosip tentang seorang perempuan juga ada seorang perempuan sedang duduk...apa tujuan mereka bercakap tentang hal sedemikian di depan seorang perempuan yang lain...
Jika sekadar omong kosong atau suka-suka...sekurang-kurangnya pandanglah orang sekeliling...
Buat malu kaum je....ish ish ish

u better shut up!!! if u wanna say bad things 'bout me!!!

2 comments:

ZWAN SABRI said...

Ayoooo.. Memang agak memalukan bila pakcik2 bwat prangai lagutu.. HUHU

MySuaraBlog: Amaran Kepada Wanita Mengandung!

Misz Pinky Eyes said...

kan kan...
nanti if Zwan dah jadik pakcik
jangan wat gitu eh...hehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...