Friday, May 27, 2011

PMS...Moody...Chocolate...



Patutlah 2-3 hari ini Misz PE pening tiap hari...and now still dizzy...adehhh..
Ditambah lagi dengan kesakitan yang membuak-buak kini...orang kata ''sakit perempuan''...
or should I say ''senggugut''...
Dah sapu minyak panas...dah makan panadol...masih same....malasnye nak tuam perut ni...adehhhh...
U alls tak pernah? if korang lelaki of course laa tak pernah...huhuhu

Barang siapa yang dekat and close dengan Misz PE lately sure notice how I react...moody...
malas nak buat keje...rase nak marah2 and membebel je...asyik nak menangis je kerinduan dengan family and si dia...fuhhh...macam-macam lagilaaa...uwaaaaaa.....

JERAWAT??? itu tak payah disebut....macam ade baja je yang ditabur kat muke Misz PE ni maka jerawat yang tumbuh sangat bermaharajalela...uwaaaaa lagi....

Sekarang ni Misz PE terbayang-bayang Chocolate Cadbury...BLACKFOREST  is my favourite...
nak chocolate....uwaaaaa lagi dan lagi...

sedapnyeee...nyum nyum nyum
Apa itu Sengugut atau PMS ??
Sindrom pra-haid atau lebih dikenali sebagai PMS (Premenstrual Syndrome) atau senggugut adalah situasi perasaan dan rasa tidak selesa yang dialami oleh wanita menjelang haid. Ada banyak perkara yang boleh menjadi faktor atau penyebab berlakunya gejala PMS ini. Antaranya ialah ketidakseimbangan estrogen dan progesteron dalam tubuh, kadar gula yang menurun kerana pengeluaran insulin yang meningkat dengan tiba-tiba dan kekurangan vitamin B. Sindrom pra-haid atau PMS ini boleh dikategorikan kepada beberapa jenis.
PMS Jenis A
Keadaan yang dialami : gelisah, mudah marah, mood berubah-ubah dan insomnia.
Faktor penyebab : Progesteron lebih banyak dari banyak dari hormon estrogen dan menyebabkan pengeluaran adrenalin dan serotonin. Keadaan ini juga mungkin boleh disebabkan oleh kurangnya vitamin B6.

OMS Jenis C

Keadaan yang dialami : Sakit kepala, pening kepala dan jantung berdebar-debar
Faktor penyebab : Keadaan ini hampir sama dengan hipoglikemia, akibat tingginya kadar insulin dalam darah. Keadaan ini juga boleh berlaku disebabkan oleh kekurangan magnesium.

OMS Jenis D

Keadaan yang dialami : Tekanan, mudah lupa dan insomnia
Faktor penyebab : Kekurangan vitamin B dan juga kadar estrogen lebih rendah dari progesteron. Juga diakibatkan oleh kadar aldesteron yang tinggi dalam darah. Aldesteron adalah hormon yang mempengaruhi keseimbangan cairan tubuh.

OMS Jenis H

Keadaan yang dialami : Berat badan bertambah, payudara membengkak, perut kembung, tangan dan kaki bengkak
Faktor penyebab : Tingginya kadar aldesteron dan estrogen dalam darah. Kurangnya vitamin B6 dan magnesium
Ehsan dari alkiram.net artikel ''Jenis-jenis Sindrom Pra-Haid ataupun PMS''
sakit awwwww...

p/s : TQ so much alkiram.net coz bagi Misz PE info 
yang sangat penting pada kita semua kaum Hawa

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...