Wednesday, May 11, 2011

Arggghhh... Jiwa Kacau

Tatkala jiwa kacau...aduhh...memang parah dan kacau bilau...segala yang kita buat serba tak kena...
Hati gundah gulana...resah mencengkam jiwa...pergghhhh...tak perlu Misz PE membebel panjang coz i do believe all of us have diz 'jiwa kacau' experience...barang sesiapa yang tidak pernah mengalaminya sila hubungi Misz PE...nak petua sikit bole?huhuhu

Saat jiwa kita kacau maka segala yang dibuat kurang menjadi kerna hati dan perasaan ini ibarat  ada bakteria yang sedang merebak dan membiak dengan cepatnya...takot kan...yelaaa if jiwa kacau barang sesiapa yang mengganggu atau buat Misz PE terganggu memang habislaa kena sembur kang...lagi you all takot kan...hahaha

berani kau buat jiwa aku bertambah kacau??? amik nih...yargh

Actually nak share sikit coz zaman Misz PE study dolu-dolu dalam 4 tahun lepas dah kot, Misz PE berkesempatan baca sebuah buku yang mana dihimpunkan segala cerita berkaitan dengan pengalaman blogger terkemuka tanah air dan tajuk buku itu ialah "Jiwa Kacau''...
Buku tu my sis yang borrow dari member die....so Misz PE yang suka membace kononnye amik peluang laa intai sikit-sikit buku itu...segala macam entri blog yang terpilih daripada 23 bloggers..





cover buku Jiwa Kacau tersebut


Time tu Misz PE macam respect je mereka-mereka ni mampu buat sebuah buku berdasarkan entri mereka dalam blog...macam besh je kan...then orang ramai baca...lagilaa besh kan...saat ni gak Misz PE terus google pasal buku ''Jiwa Kacau'' tu malangnya kuar warning,
Too many requests.We are currently experiencing a high load. Please try your request again later....
aiyak...

Well, if you all diserang jiwa yang kacau kan...ape yang you all buat? Misz PE akan buat benda-benda di bawah ni; juz for sharing...mane laa tau kita sama-sama dapat menghilangkan jiwa yang kacau walau ia melanda kita sedetik cuma...

termenung jelaaa kejenya...huhuhu

* ambil wudhu dan menunaikan solat...tatkala berdoa kepada Allah SWT luahkan segalanya...walaupun kita menitiskan air mata kerna tatkala ini kita akan rasa lebih dekat kepada-Nya...
* membaca Al-Quran atau Yaasin dengan suara kita yang boleh kita dengari sendiri...tidak terlalu kuat...
* menidurkan diri, tak kisah lah 30 minit ke..sejam ke...or 2-3 jam...or even sampai esok pagi...
waktu tidur mungkin kita hanya dapat melupakan segala masalah secara sementara, namun sekurang-kurangnya pabila kita bangun dan buka mata perasaan lega itu tetap ade...
* luahkan perasaan terhadap mereka yang kita percayai dengan harapan mereka sudi memberi pandangan dan nasihat...mungkin juga sekadar teman yang sedia mendengar...namun bukan semua masalah kita boleh berkongsi dengan semua orang...hanya insan terpilih saja...
* buat aktivti yang bisa membuatkan kita alpa sebentar seperti keluar window shopping, tonton wayang atau DVD (Korean movie especially), bersiar-siar di tempat yang menenangkan dan mendamaikan
* sibukkan diri dengan pelbagai aktiviti lain seperti mengemas rumah, basuh baju dan pakaian
* makan makanan kegemaran like chocolate + ice cream + cake
* luahkan perasaan di entri blog anda tetapi jangan sampai menyinggung perasaan pihak lain dan menggunakan perkataan yang kurang bersesuaian


P.E.A.C.E

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...