Saturday, April 30, 2011

Si Lelaki Bertapa Di Gua...Si Wanita Terjun Perigi Buta...

''Men From Mars, Women From Venus : The Classic Guide To Understanding The Opposite Sex'', buku motivasi karya John Gray Ph.D merupakan satu buku motivasi percintaan dan perhubungan kaum Adam dan Hawa yang cukup memberi kesan pada Misz PE...


Jika anda belum pernah membacanya, maka jangan lepaskan peluang anda kerana bagi Misz PE yang berkesempatan meminjam buku ni secara senyap2 from my sis selama lebih kurang 6 bulan kot (fully English tu yang ade lembabs cket..huhuhu), buku ini merupakan satu bentuk motivasi yang mampu memberi kesedaran tentang betapa berbezanya lelaki dan perempuan namun tetap saling memerlukan antara satu sama lain...saling menjadi pelengkap kehidupan yang dilalui bersama-sama...saling sepadan dan secocok disebabkan perbezaan itu sendiri...



Mendengarkan tajuk buku itu saja sudah mampu membawa kita ke arah pemahaman dan ideologi yang bisa dijadikan panduan...namun dalam buku itu, Misz PE paling dan akan sentiasa ingat pada satu bab yang menyentuh isu perbezaan antara lelaki dan wanita di dalam menyelesaikan masalah dan kerumitan yang melanda...sememangnya sangat-sangat terkena pada batang hidung sendiri...

Itulah yang munculnya pemahaman Misz PE bahawa , Si Lelaki Bertapa Di Gua...Si Wanita Terjun Perigi Buta...tetapi tajuk dalam buku itu, ''Men Go To Their Caves and Women Talk''..tajuk yang mengetengahkan bagaimana cara yang berbeza dilakukan kita dalam menangani stress..

Lelaki itu, akan masuk ke 'gua' ciptaan mereka yang mebawa kepada keselesaan yang mereka ciptakan sendiri..bagi menyelesaikan masalah yang melanda jiwa dan diri mereka...bagi menenangkan hati yang gundah gulana...'gua' yang dimaksudkan adalah tempoh mereka untuk bersendiri dengan tenang dan bersendirian secara seketika cuma..pada waktu sepanjang 'pertapaan' kaum lelaki ini, sudah tentulah kaum wanita akan ditinggalkan...tempoh 'pertapaan' mereka juga bergantung kepada setiap individu itu sendiri...sama ada selama sejam, dua jam, 3 hari, 4 minggu mahupun 5 bulan..waduh...untuk itu kaum wanita yang seharusnya menjadi tulang belakang kejayaan mereka, haruslah bersabar dan memahami mereka dengan memberi ruang yang selesa...kerna tatkala selesai sahaja tempoh 'pertapaan' mereka akan keluar dengan sendirinya dari dalam 'gua' dengan senyuman dan jiwa yang lebih tenang...



Wanita ini, pula akan segera terjun ke dalam perigi buta..tanpa berfikir panjang dengan harapan akan muncul seorang putera raja yang akan menyelamatkan mereka...keadaan dalam perigi buta cukup menggerunkan maka wanita ini hanya akan meronta-ronta mahupun menjerit sekuatnya agar kaum lelaki yang diharapkan akan menyelamatkan dengan menarik tali gayung dalam perigi...seterusnya membawa wanita ini naik semula ke darat...kemudian dipeluknya mereka yang telah kesejukan kerana kebasahan...dipujuknya mereka agar tidak menangis lagi...dan mendengar segala sedu-sedan meraka dengan sabarnya...bukan niat mereka untuk mengadu domba..cukuplah sekadar menjadi insan istimewa yang sudi mendengar...



Untuk itu, kita perlu sentiasa berpegang bahawa kaum lelaki dan kaum wanita ini memang mempunyai jurang yang cukup besar...dari sudut sikap dan perangai semulajadi yang berbeza...namun saling memerlukan dalam menjalani hidup yang lebih sempurna dan bahagia...terimalah pasangan kita seadanya..tiada manusia yang sempurna...dan kita sebagai insan biasa tidak akan sentiasa dapat memenuhi kehendak semua insan yang dicintai dan dikasihi...

L.U.R.V.E

Thursday, April 28, 2011

MAAF...MAAF...MAAF...

kedengaran lagu-lagu drama korea yang cukup menyayat hati..lantas semakin meluruhkan jiwa ini yang dirasakan terlalu sering membuat kesilapan pada mereka yang bergelar insan di sekeliling..sama ada jauh di mata, mahupun yang sentiasa dekat di hati...

namun...ketahuilah tiada niat untuk mencubit rasa..apatah lagi untuk melukakan jiwa dan hati mereka...diri ini insan yang kerdil cuma...tiada kesempurnaan di dalam diri ini yang mampu menghalang daripada melakukan kesilapan...sama ada dalam sedar apatah lagi tidak disedari...

tetapi...bagaimana diri ini mampu menyusun sepuluh jari...seterusnya menuturkan ungkapan maaf jika tiada kekuatan dan keyakinan...dikhuatiri cuma diri ini yang sedang hebat dikuasai emosi dan perasaan..lantaran mereka sentiasa menidakkan dan pastinya akan terus menafikan...sedangkan perbuatan dan tutur kata mula di bawa arus perubahan dengan mendadaknya...

ahhh kamu ini perasan sendiri...mereka itu bukannya tidak mahu bersahabat lagi...mereka itu tidaklah menjeruk hati...mereka itu bukanlah membawa diri..tetapi kamu sahaja yang terbawa-bawa...kamu saja yang mengada-ngada...

jadi...harus bagaimana? apakah perlu dibiarkan sahaja? jika perhubungan dengan mereka semakin jauh mendepa? takkanlah hendak dibiarkan sahaja?

mungkin mereka ini tidak menjiwai rasa...sebagaimana diri ini yang sentiasa sayangkan mereka...gemarkan kemesraan dan kegembiraan bersama...anggapan mereka ianya tidak berkepentingan langsung...biarkan saja masa yang menentukan segala...

tetapi...tidak bagi diri ini...tidak dan tidak sama sekali...perasaan yang tidak selesa sering menerpa...umpama makan tak lalu..mandi tak basah...dan tidur tidak lena...

bagaimana diri ini...mampu meneruskan hari-hari yang dilalui..tanpa mereka...bagaimana?...

hanya ungkapan MAAF...MAAF...MAAF...yang bisa dituturkan..dengan rasa rendah diri...dengan seikhlas hati...percayalah sesungguhnya tiada sekelumit rasa untuk mewujudkan jurang yang kian dirasai... 


MAAF...MAAF...MAAF..

maafkan ku andai buat kalian terluka..kecewa..berkecil hati...

Tuesday, April 26, 2011

23041985

tanggal 23 April 1985..

uwek uwek uwek...tepat jam 8.25 pagi...
di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru...
kedengaran suara tangisan bayi yang comey je...
Puan Hamsah Binti Abdul Hamid telah selamat melahirkan seorang lagi anak perempuan yang juga anak kedua beliau...dengan berat 3.2 kg..
si kakak yang sulung saat ini telah pun berusia 3 tahun...

kelahiran bayi keturunan Banjar tulen ini turut disambut dengan seruan iqamat yang dibisikkan di telinganya oleh Encik Kamarrudin Bin Mohamad... maka semakin lengkaplah pasangan ini dalam melayari kehidupan berumahtangga..

nak dukung!!!!nak dukung!!!


wajah bayi yang dikatakan comey ini ( orang yang cakap eh) sangatlah bulat bentuknya..pipinya yang chubby rase nak cobet-cobet je sesiapa yang memandangnya...kulitnya putih kekuningan bak kulit langsat..ye ke..hidungnya tidak mancung..kemek la senang cakap (memang kebanyakan hidung Banjar begini)...mulut dan bibirnya yang kecil tapi mungil (boleh lak eh)..matanya yang tidak begitu besar dan tidak sepet ( dah besar pandai pakai eyeliner)...yang paling penting cukup segala sifat dan sempurna...kurniaan dari Allah SWT yang tidak terhingga... alhamdulillah...

arakian diceritakan lagi...
bayi perempuan ini dengan sepakat dan sehati sejiwa telah diberi nama, Siti Raihan oleh pasangan suami isteri tadi...
menurut kisah yang telah diceritakan, si kakak sulung yang sangat petah berkata-kata sangat lah tertanya-tanya siapakah gerangan bayi ini yang dibelai dan dijaga oleh ibu dan ayahnya...(adik ko la)

anime pict bole la possing gini..if pict sebenar adalah dilarang ye..macih =D


tanggal 23 April 2011...
setelah 26 tahun berlalu...
bayi perempuan itu telah membesar dengan sihatnya kini..hehehe
saye laa bayi tu...Cik Siti Raihan Binti Kamarrudin aka Deq Ann (nama manje kat umah) aka Ann ( nama glamer di kalangan rakan-rakan dan kenalan) aka Misz PE aka Misz Pinky Eyes ( nama pena di blog kesayangan hamba ini)...

OMG!!!
pada saat Misz PE gatai tangan ni dah pun masuk 26 tahun 3 hari ( berapa jam dan minit sila kira sendiri =D)
emmm....banyak sungguh lagi cita-cita, impian dan harapan yang belum tercapai..dan dimakbulkan...
but i'll be strong...i won't giving up easily...amin

i love myself...

Sunday, April 17, 2011

Selamat Ulang Tahun CINTA Saye

DING DONG!!!!!

Reminder BB saye berbunyi riang...menunjukkan saat ini telah pun jam 12 tengah malam..maka tarikh ialah 17 April 2011...lantas saye menaip dengan menggunakan tahap kepantasan Super Saiya ke-4...nasib baik jari ini runcing maka mudah laa pergerakan jari-jemari ini menaip mengikut arahan otak dan minda yang dilahirkan seikhlasnya jauh dari lubuk hati yang paling dalam...awwww

 ''When the sun shines on the sea...I think of you...When the dim moonlight is on the spring...
   I think of you...When I think of you...I whisper your name...
  When I think of you...I see your sweet smile...
  I know i'm in LOVE...I know I want you...the one and only...
  HAPPY SWEET 28th BIRTHDAY...I hope you feel the same way too...
  Oppa, S@r@ng H@e "
 
My heart always melting because of you...Oppa, Happy Sweet Birthday...


Sekejap cuma, CINTA saye balas pula,

" TQ so much my honeybunny...HAPPY SWEET MONTHLY ANNIVERSARY to you sayang...doakan kita akan sentiasa kekal loving each other...and TQ so much for being with me always..I'm so lucky to have you as my companion and I really lurve the way you lurve me...always lurve you and will always be...''

Saye lupe lagi...aiyooo...CINTA saye makin terror kini..die yang ingat semuanya pasal KAMI...tapi macam biasa..CINTA saye tetap kate takpe...sebab tu saye makin saaaaayang pada CINTA saye...CINTA saye memang besh..terbaeekkk...


Mr CE + Misz PE + Mr CE Jr + Misz PE Jr = HAPPY FAMILY =D



Doa saye buat CINTA,
Semoga hari ini dan hari yang mendatang menjadi lebih baik daripada semalam...
Impian, cita-cita dan harapan CINTA selama ini menjadi kenyataan...
Hidup CINTA sentiasa ceria dan bahagia di samping insan-insan tersayang...
Senyuman manis yang terukir di wajah CINTA semakin manis dan bermakna...
Segala usaha dan penah lelah CINTA membuahkan hasil...
Segala perjalanan hidup CINTA semakin mudah dan diberkati oleh Yang Maha Esa..begitu juga hendaknya hubungan kita ini...
Amin....

Terima Kasih CINTA,
Sentiasa sabar melayani karenah saye yang entah ape-ape...
Berada di sisi saye saat susah, senang, duka dan tawa...
Berkorban demi saye agar keinginan dan kehendak saye terlaksana...
Sering membuat saye tertawa dengan gurau senda...
Menghilangkan resah, masalah yang gundah gulana...
Paling penting sentiasa membuat saye bahagia...


Mr CE jangan mare eh...teringin nak letak pict die kena candid..mwah mwah mwah


Saye sangat SAYANG CINTA saye....
Semoga kasih dan sayang kita berkekalan ke mahligai bahagia...
dirahmati dan diberkati oleh Yang Maha Esa..hingga ke akhir hayat..
Amin...

Thursday, April 7, 2011

Sesungguhnya....

Sesungguhnya...
DugaanMu terkadang kurasakan cukup berat...
Sering kali diri ini ditimpa tamparan hidup yang hebat...
Ku pohon agar diri ini lebih kuat...
Dengan adanya keluarga, si dia dan sahabat...
Membuatkan aku lebih nekad...

Sesungguhnya...
Aku hanyalah hambaMu yang cukup lemah...
Perlukah aku cuma berserah...
Itu bukan tandanya aku mengalah...
Tetapi aku sentiasa pasrah...
Dan aku perlu lebih tabah...

Sesungguhnya...
Aku hanyalah insan biasa..
Tiada apa yang ku rasakan istimewa...
Mereka semua mampu melihatku ketawa...
Ianya bukan lakonan bersahaja...
Atau pura-pura...
Sekadar penghibur hatiku yang lara...

Sesungguhnya...
Ya Allah Ya Tuhanku...
Tabahkanlah hatiku dan diriku...
Dalam mengharungi liku-liku...
Usah biarku terus dibelenggu...

Amin...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...