Wednesday, March 2, 2011

Misz PE and a cup of hot coffee...

Would you like to have a cup of hot coffee with Misz PE???
 
thumbs up..coz time ni on Cik Mel's treat...yezza


slurrppp

Huhuhu..cannot..if nak pegila buat sendiri...ble eh gitu...takpun lets go to Starbuck jom...sedapnye...
Misz PE tetibe saat ini, ketika ini...sedang mengalami perasaan or keinginan or mengidam la senang cakap...
I want Starbucks Coffee..ohh no...Misz PE pun tak tau gerangan kempunan apakah yang melanda ketika ini..
Teringatkan member satu ofis Cik Mels yang memang hantu Starbucks ni..every year sure die grab Starbucks Planner yang very cute ala2 coffee theme...then now die siap ade member card Starbucks lagi..Korang ade??Misz PE pun takde..hehehe...

having a slice of cake with Misz PE fav Java Chip Frappuccino =D
Well bukannye ape, teringin je so rite now Misz PE nak g bancuh nescafe + gula = nes o panas..taraaa...
Cik Mels,sila belanja Misz PE  Hot Classic Latte tomorrow...uhuk uhuk uhuk..but Misz PE favourite of all is Java Chip Frappuccino Blended...foreva and eva...super duper nyummy...but then a bit muak and kenyang laa...Di bawah ni Misz PE menyempatkan diri buat research about coffee..tq Mr Wikipedia...a very good information to be shared with you all..

Kopi adalah minuman yang dicampurkan dengan air panas yang disedia daripada benih panggang, biasanya dipanggil biji kopi, bagi tumbuhan kopi. Disebabkan kandungan kafeinnya, kopi mempunyai kesan perangsang pada manusia. Hari ini, kopi adalah satu daripada minuman paling disukai itu di seluruh dunia.
Kopi adalah pertama diminum dalam abad kesembilan, apabila ia telah ditemui di tanah tinggi Etiopia. Dari situ, ia merebak ke Mesir dan Yemen, dan pada abad ke-15, telah sampai Armenia, Farsi, Turki, dan di utara Afrika. Dari dunia Islam, penyebaran kopi ke Itali, dan seluruh Eropah, dan ke Amerika.

Kajian saintifik telah memeriksa hubungan antara penggunaan kopi dan satu pameran keadaan perubatan. Penemuan adalah bertentangan sebagai mana kopi sama ada mempunyai sebarang faedah kesihatan khusus, dan keputusan adalah serupa bertentangan mengenai kesan-kesan negatif bagi pengambilan kopi.Keseluruhan kesan lebih biasa kafein,komponen aktif utama dalam kopi. Penggunaan kopi telah menunjukkan untuk mempunyai minimum atau tiada kesan, positif atau negatif, pada pembangunan kanser;bagaimanapun, penyelidik terlibat dalam 22 tahun kajian yang sedang dijalankan oleh Sekolah Kesihatan Awam Harvard menyatakan yang "imbangan keseluruhan risiko-risiko dan faedah-faedah [penggunaan kopi] adalah pada sebelah faedah-faedah."pelbagai Kajian lain pernah menunjukkan pengurangan-pengurangan ketara dalam risiko-risiko bagi penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, penyakit jantung, diabetes melitus jenis 2, sirosis hati, dan gout.

 Sumber ehsan : http://ms.wikipedia.org

p/s the latest info, any 3 in 1 either nescafe ke..ape ke..adalah tidak elok untuk kesihatan kerana ianya mengandungi gula tiruan...better bancuh dengan gula yang boleh kita sukat sendiri..kan kan..

3 comments:

.: iEyLa :. said...

sometimes a cup of coffee can release a ton of stress..
suke2 je wat quote sendirik..haha..ok x??

Misz Pinky Eyes said...

dat is so true..Misz PE do agree with ur quote IEYLA... tq so much =D

TaikoChengs said...

and sometimes also the widow of coffee can make you feel happy hehehe.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...