Friday, February 18, 2011

Misz PE First Lesson...

OMG!!!
Nape lak tetibe blog aku ni????uwaaa...nape tetibe blog post aku yang same two times appear???
Tulaaa tangan aku yang sentiasa gatai ni dok tukar template design tak abes2...tetibe dah jumpe template yang simple and neat..blog post aku lak appear dua kali...uwaaaa...

Time tu aku dah rase nyesal sangat...aku tau ape puncanye..so almost 2 hours aku cari solution..memule dok upload old template aku..but still the same..aku almost give up...

Then idea sudah mari...aku teringat Mr CE de pesan dolu2 try la tengok2 kat Blogger Help tu...yelaa aku kan budak baru belajar...So aku search la ''How to delete another Blog Post element in my template?"
And aku berjaye jumpe,

Go to Layout>Edit HTML.  Scroll down and find the following:

      <div id='main-wrapper'>
        <b:section class='main' id='main' showaddelement='no'>
<b:widget id='Blog1' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>
</b:section>
      </div>

If there is a <b:widget id='Blog2' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>, delete it.


Dah naik kelabu biji mate aku ni dok search pe yang ditulis kat atas tu..so aku search lagi solution lain but semua answer seems to be the same...dalam hati aku takde cara yang lebih mudah ke nak detect perkataan keramat 'Blog2' tu selain dok baca satu-satu..And finally,aku terbace satu cara yang mudah iaitu,

Press Ctrl 'F' to find certain word on your HTML

Dan aku telah berjaye menemui perkataan keramat itu lalu aku padam dengan senang hatinya..dan aku bertambah senang hati pabila my Misz Pinky Eyes blog is back to normal...

i'm smiling right now
P/S : kita sering melakukan kesilapan..tetapi kesilapan itulah yang memberi pengajaran terbaik kepada kita...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...