Tuesday, February 15, 2011

Al-Kisah Diet Pengapit...

Ape itu DIET?
Diet adalah penyusunan makanan yang betul dan seimbang yang perlu diselaraskan pengambilannya setiap hari. Diet menyediakan keperluan zat gizi tubuh yang diperlukan untuk pertumbuhan dan mempertahankan kesihatan secara optimal. ( Majalah Rapi Diet '' Inspirasi Langsing Secara Sihat")

Yezza,itulah makna diet yang sebenarnya..tetapi kebanyakan dari kita telah menyalah ertikan atau buat2 salah erti apa itu diet..konon nak kurus cepat tak payah makan nasi la..tapi makan fast food bukan main lagi hentam..makanan yang bergoreng la yang dijadikan kudapan harian..huhuhu..mane aku tau?sebab akulah orang itu..

possing dengan air coz ayam dah abes
So itulah yang berlaku pada aku sejak dua tiga hari ini..aku tak sentuh nasi..tapi Sabtu lepas makan KFC dengan adik aku..wawawa...sedapkan KFC..Mr CE je kureng suke..lepas tu aku makan biskut + maggi + cornflakes + air susu + nescafe 3 in 1 + jeruk mangga = badan aku rase semacam dah..yelaa aku nak pasang badan kononnye aura nak jadik pengapit 26 & 27 ni member aku kawen...aku risau la if baju kurung moden yang aku tempah tu tetibe tak muat ke.. :(

Hari ni,otw balik keje kaki dan lutut aku rase lemah sangat...time nak melintas aku rase skru lutut aku dah longgar..takotnye aku dahlaa balik sorang je..dalam LRT takyah cakaplaa siap berapa kali nak terjatuh..aku cume mampu bertahan dan cakap dalam hati "i must be strong"...time tulaa aku rase nyesal coz aku sedar yang badan aku macam ni disebabkan pemakanan aku lately...

So sampai je kedai depan area apartment,aku terus kuatkan diri singgah supermarket HERO...tepuk2..siap promote lagi ni...aku mesti makan nasi tapi lagi besh if sendiri yang masak kan..sampai umah terus aku masak dengan bersemangat wajanya...pada aku yang paling cepat aku masak ialah ayam masak kicap + sayur campur kubis dan carrot...lepas mandi aku pun mamam la ape lagi..dan sekarang ni aku masih kekenyangan...hehehe


macam nilaa lebey kurang ayam masak kicap aku




 PENGAJARAN : jangan biarkan hidup anda diselubungi diet yang tidak seimbang...rujukla nasihat pakar...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...